Fem ting som kan irritere deg i sommertrafikken

Vi har alle opplevd de: Stereotypene som kan få sinnet ditt til å koke i trafikken. Her finner du noen enkle forberedelser på hva som venter deg på veien, til eller fra ferie. Det er ingen spøk å være sjåfør når bilen er full av passasjerer og bagasje rundt ferietider. Og når du i tillegg møter bilister som ikke klarer å oppføre seg, blir ofte veien langt lengre enn optimistene bak Google Maps har lovet deg på forhånd.

For å unngå uhell er trikset å holde hodet kaldt – og skulle du havne i en uheldig situasjon skal du selvsagt være trygg på at du har forsikringen i orden. Her finner du fem på topp-lista over stereotypene du muligens vil møte på din vei:

1. De som alltid skal kjøre forbi:

Vi har alle møtt de. Personen som insisterer på å kjøre forbi i høy fart uansett hvor tett trafikken er. Én ting er risikoen for stygge møteulykker, men også når trafikkdesperadoene brått må kaste seg tilbake i høyrefilen blir det fort ubehagelige opplevelser. Og ja, det er lite som får opp pulsen så drastisk som når andre bilister setter deg og dine medtrafikanter i fare.

Trikset er å slippe råkjøreren inn igjen, for så å be dine medpassasjerer om å melde fra til politiet om kjøringen er for ille. Slike henvendelser blir heldigvis prioritert, og råkjøreren risikerer både høye bøter og førerkortbeslag om lovens håndhevere får kloa i vedkommende.

2. De som ligger i rumpa på deg:

Når bilisten bak deg ligger så nærme støtfangeren din at bikkja bakerst i bilen begynner å bjeffe, kan det tære på noen og enhver. Og her handler det ikke bare om irritasjon, skadesaker på grunn av påkjøring bakfra er dessverre en klassiker hos alle norske forsikringsselskaper.

Bilister som ikke overholder tre sekunders-regelen risikerer både bøter og førerkortbeslag om de blir stoppet av politiet, men her er det dessverre mange som slipper unna. Har du mulighet til å slippe den innpåslitne sjåføren forbi er det altså det beste. Pust rolig og kjør videre.

3. De som ligger 10-15 km under fartsgrensen

Når køen har sluppet taket og du endelig har mulighet til å ta igjen litt tapt tid, er det alltid en nedtur å havne bak en sneglekjører. Ja, du vet den typen som ligger 15 kilometer under fartsgrensen, helt uten å bry seg om at han/hun lager en stadig lengre kø bak seg.

Havner du bak en slik sjåfør, hjelper det imidlertid ikke å miste besinnelsen. Ro ned, hold avstand og ta heller en kontrollert forbikjøring når du har mulighet. Husk også at det faktisk ikke er ulovlig å kjøre litt under fartsgrensen. Det er likevel også slik at de som kjører alt for sakte kan bli vinket inn av politiet.

4. De som ikke bruker blinklys:

Selv om moderne biler er fulle av tekniske funksjoner, kan det virke som om blinklysene er en glemt funksjon.

Med andre ord: Blink hvis du skal ta av i et kryss, slik at de som kjører bak deg forstår hvorfor du bremser ned. Ikke minst: Hold riktig avstand til bilen foran deg, slik at du har tid til å reagere om vedkommende plutselig skifter retning.

5. De som ikke forstår fletting fra to til ett felt:

Fin flyt på en tofeltsvei tar deg kjapt frem, men som du erfarer: Før eller siden kommer det en innsnevring til ett kjørefelt. Irriterer du deg da over de som kaster seg ut i venstre felt og gasser på før selve innsnevringen begynner?

Vel, det mest effektive er jo at bilistene bruker hele veibanen så lenge som mulig, før de fletter sammen der selve innsnevringsfeltet begynner. Såfremt det ikke skaper noen farlige trafikksituasjoner. Derfor: Skal flettingen fungere optimalt må ganske enkelt bilistene samarbeide, og det gjelder oss alle.

God kjøretur!

Beregn pris på bilforsikringen