Slik tar du vare på bilen din i kulda

Vi går mot kjøligere tider, og da er det lurt å sjekke tilstanden til bilen din for å forhindre trøbbel i kulda.

Dette bør du huske på:

  • Vask og polering
  • Sjekke og eventuelt skifte olje
  • Sjekke batteriet
  • Sjekke frostvæske
  • Se til pollenfilteret
  • Sjekke lufttrykk og mønsterdybde på vinterdekkene
  • Sjekke lys og vindusviskere
1. En grundig vask – utvendig og innvendig

Vask og polering er viktig for å beskytte mot forurensing og salt. Dette gjør også at bilen blir enklere å holde ren. Ikke glem å vaske frontruten innvendig!

2. Motorolje

Bytter du ut oljen til en tynnere olje (en såkalt lettløpsolje), vil motoren være mer medgjørlig i kulda. Dette sliter også mindre på motoren. Har du en moderne bil med syntetisk olje som egner seg for både sommer og vinter slipper du å tenke på dette, men husk uansett å kontrollere oljenivået jevnlig.

3. Batteriet

Her kan du måle væskenivået og syreinnholdet. Har du en litt eldre bil, kan det være hensiktsmessig å måle ladespenningen hos et verksted. Dette skal være minimum 14,4 V.

4. Frostvæske

Se til at du har en frostvæske som tåler antall kuldegrader vinteren kan by på. Dette kan du også måle hos et verksted/NAF-senter eller på en bensinstasjon. Du finner riktig blandingsforhold i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

5. Pollenfilter

Visste du at man skal bytte ut pollenfilteret jevnlig? Tett filter kan føre til dårligere sirkulering av luft i kupeen, og reduserer effekten av varmeapparatet. Sjekk instruksjonsboka hvor filteret sitter og anbefalt driftstid.

6. Dekk

Sjekk lufttrykk på dekkene dine. Dette spiller en stor rolle for sikkerhet, miljø og økonomi. Husk at du skal sjekke lufttrykk når hjulene er kalde. Videre må du se til at mønsterdybden på vinterdekkene er minimum 3 millimeter. Fra og med 1. november er det tillatt å kjøre med piggdekk og/eller kjetting. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette fra 15. oktober.

7. Lys og vindusviskere

Sjekk at alle lysene på bilen fungerer og er rene. Test også at lang- og nærlysene er intakt. Videre bør du sjekke at gummien på viskerne er hele og rene. Er de slitte bør de byttes.

Og når kulda har satt inn, kan du med fordel bruke motorvarmer. Dette sparer eksosutslipp, og sliter mindre på motor og batteri. Du trenger ikke å la motorvarmeren stå på hele natten, det holder med 2–3 timer oppvarming før kjøreturen. God kjøring!

Kilde: NAF.


Illustrasjonsbilde av et dashbord
Det er heldigvis ikke så ofte –37 grader, men så fort det blir kaldt har bilen din behov for litt ekstra kjærlighet

Kontakt oss

Ring oss:

21 93 31 00

Send e-post:

kundeservice@trollforsikring.no