Tusenvis av norske biler kan bli avskiltet!

Mistanke om storstilt svindel har utløst full jakt etter trafikkfarlige biler. Den regningen blir det fort de uheldige bilkjøperne som får. Se hvordan du unngå å havne i samme felle.Artikkelen fortsetter under bilforsikringskalkulatoren.

Kjøpt ny bil? Sjekk prisen på bilforsikring her!


Det er dessverre slik at det ikke alltid hjelper å ha rett, så lenge du ikke får rett. Og denne dyrekjøpte erfaringen kan nå i verste fall ramme flere tusen norske bruktbileiere.

I følge VG er en bilforhandler i Grimstad fengslet for grov korrupsjon, bedrageri og dokumentfalsk, og det har utløst en klappjakt på de over 3.000 bilene som har blitt solgt hos firmaet de siste 10 årene.


Bilene kan være trafikkfarlige

Bilselgeren har spesialisert seg på å kjøpe opp sterkt skadde biler, reparere dem, og så selge dem videre, skriver VG. Det er verdt å merke seg at dette ikke er ulovlig i seg selv, men da forutsetter det at oppbyggingen blir gjort forskriftsmessig, og i tråd med bilfabrikantens spesifikasjoner. I tillegg skal også bilselgeren opplyse kundene om at bilen har vært gjenstand for gjenoppbygging, slik at dette gjenspeiler seg i prisen.

Og det er altså det som er problemet i denne saken.

  • Bedriften har hatt manglende kompetanse eller ikke hatt det riktige verktøyet. Vi er derfor svært bekymret for at mange trafikkfarlige biler er på veien, sier leder for krimenheten i Vegvesenet, Jon Molnes til VG.

Resultatet er altså at alle bilene forhandleren har solgt kan vente seg en innkalling til teknisk kontroll. Om bilen der anses å være trafikkfarlig vil den bli avskiltet.


Hva bør du tenke på når du kjøper bruktbil?

  • Dette er en alvorlig sak der mye tyder på kundene som har blitt lurt også vil bli sittende igjen med regninga siden bilforhandleren er slått konkurs, sier Stian Gihle, PR- og informasjonssjef hos Bertel O. Steen.
  • Det er dessverre slik at når noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det. Det gjelder derfor å bruke hodet når du kjøper bruktbil, sier Gihle.
  • Vårt klare råd når du skal kjøpe deg bruktbil er derfor at du alltid kjøper bruktbiler fra forhandlere som er medlem av NBF. Grunnen til at alle Bertel O. Steens butikker og andre seriøse aktører er medlem der, er jo å gi deg en ekstra trygghet i form av at du får krav på tilstandsrapport, og at det tydelig skal stå i kontrakten om bilen har vært gjenoppbygd.

Denne tragiske saken blir derfor et godt eksempel på at tryggheten du får ved å velge en seriøs aktør vil lønne seg på sikt.

Bilsvindel
  • Vi i bransjen har jobbet lenge for at det skal komme et enda tydeligere skille mellom bruktbiler fra forhandlere uten bransjetilknytning og bruktbiler som leveres av NBF-medlemmer, sier Gihle. I tillegg ønsker vi oss merkestyrte bruktbilprogrammer med en rating av bilen slik at kunden vet nøyaktig hva han får, og ikke minst ønsker jo både vi og Forbrukermyndighetene at det blir innført et sentralt skaderegister slik at kundene kan sjekke dette selv. Forhåpentligvis vil denne saken gi en fortgang i prosessen, avslutter Gihle.

Uansett om bilen din er helt ny eller brukt: Pass på at du ikke betaler mer enn nødvendig for bilforsikringen!


Er DIN bil i faresonen?

Har du kjøpt en bil som er trafikkfarlig hos en bruktbilforhandler vil du ha krav på at selgeren reparerer bilen slik at den kommer i forskriftsmessig stand, eller du kan ha krav på å heve kjøpet. Motsetter bruktselgeren seg dette, kan du så ta saken videre til Forbrukerrådet og i neste instans rettsvesenet.

Men selv om det norske lovverket gir deg en viss trygghet, er det antagelig lite å hente oss denne aktuelle bilforhandleren som nå er slått konkurs. Erfaringsmessig betyr det nemlig at det bare blir smuler igjen å fordele. Forbrukerrådet oppfordrer likevel alle som mener de har et krav mot selskapet om å kontakte bostyrer advokat Kai Knudsen.

Er du i tvil om din bil er omfattet av den aktuelle saken får du mer informasjon hos vegvesenet.


Bilsvindel Å reparere ødelagte biler er ikke ulovlig så lenge det gjøres forskriftsmessig, men svindel og juks kan gi deg store problemer. Pass på at du ikke går i fella. Illustrasjonsfoto: WssWKontakt oss

Ring oss:

21 93 31 00

Send e-post:

kundeservice@trollforsikring.no