Bruker du bilbelte?

Tall fra Statens vegvesen viser at 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte. Trolig ville 30–40 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte, både i bil og buss. Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, skriver Statens vegvesen.

Fester du det riktig?

Husk at du alltid skal feste beltet tett inntil kroppen, og uten vridning. Stram beltet over skulderen, og så nærme halsen og hoften som mulig. Det er også viktig å ikke ha for mye klær mellom kroppen og bilbeltet, som en større jakke. Dette kan gi en avstand og et sleng ved en kollisjon, som kan føre til indre blødninger og skader på indre organer. Og ikke glem å sikre resten av bilfølget – også din firbente venn.

Hvorfor er det så viktig?

Beltet holder deg på plass i setet, og reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40–50 prosent for fører og passasjerer i forsetet. Å kollidere uten bilbeltet tilsvarer et fall, mer bestemt:

  • 50 km/t uten bilbelte: 10 meters fall
  • 70 km/t uten bilbelte: 19 meters fall
  • 90 km/t uten bilbelte: 32 meters fall

Kontroller på veiene

Politiet og Statens vegvesen jobber for å få ned antallet drepte og hardt skadde i trafikken. De har jevnlig kontroller på bilbeltebruk, og ved manglende bruk kan du få et gebyr på 1 500 kroner.

Kilde: Statens vegvesen.

Sjekk pris på bilforsikring:


Dame i bil, med setebelte Bruker du setebeltet riktig?