Dekkenes hemmelighet

Vet du hva 205/55 R16 betyr? Her får du forklaringen.

205/55 R16 er for eksempel hentet fra dekkene på en Audi A3, og med utgangspunkt i tall- og bokstavkombinasjonen 205/55 R16 kan vi lage følgende oversikt:


205 Dekkets bredde, målt i millimeter
55 Dekkprofilen, det vil si forholdet mellom dekkets høyde og bredde. Her er altså dekkets høyde 55 prosent av bredden
R Beskriver dekkets konstruksjon, der bokstaven R står for radialdekk. (Tidligere brukte man og diagonaldekk, men i dag er det nesten bare radialdekk på norske personbiler.)
16 Felgens størrelse. Tallet 16 forteller hvilken diameter felgen har i tommer.

Av og til står også flere tall og bokstaver, for eksempel 205/55 R16 91H.

Tallet 91 vil da angi dekkets belastningsklasse, som betyr at dekket kan bære en maksimal last på 615 kilo. På dekk til varebiler eller store SUV-er kan du også se at man bruker bokstavene XL. Det viser at dekket er i en ekstra høy belastningsklasse, og at dekket dermed tåler ekstra tung last.

Den siste bokstaven angir dekkets hastighetsklasse. I dette tilfellet vil bokstaven H bekrefte at dekket skal tåle hastigheter opp mot 210 km/t. Akkurat det jo ikke noe tema her til lands, men planlegger du en tur til Tyskland og kjappe motorveier er det greit å vite.

(Øvrige hastighetsklasser: Q = 160 km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, H = 210 km/h, V = 240 km/h, W = 270 km/h og for deg med sportsbil vil en Y indikere at dekket tåler opp mot 300 km/h.)

Så langt så vel, men det er selvsagt enda mer informasjon å hente fra dekket.


Hvor gammelt er egentlig dekket?

Har bilen din begynt å bli noen år, eller har du nettopp kjøpt deg en bruktbil? Da bør du huske at dekk bør skiftes hvert sjette år, selv om mønsterdybden er innenfor det lovlige.

Grunnen er enkel: Siden dekk er ferskvare vil dekkenes gummiblanding bli hardere over tid, noe som gir deg dårligere veigrep selv om dekkene ellers ser bra ut.

Det er derfor en fordel at du vet når dekket er produsert, og her kommer DOT-merkingen inn. De to første sifrene i DOT-merkingen er kode for hvor dekket er produsert, men det er de fire siste sifrene du bør merke deg: De angir nemlig dekkenes produksjonsdato.

Tallene 0216 vil for eksempel bety at dekket er produsert i uke 2 i 2016.


Sjekk EU-merkingen når du kjøper nye dekk

Siden november 2012 skal alle dekk være EU-merket i butikken.

Dekk

Tanken er ganske enkelt at det skal bli lettere å velge dekk som har bedre kvalitet. Informasjonen du får er som følger:

  • Rullemotstand. Drivstoffeffektiviteten er basert på dekkets rullemotstand, og jo høyere klassifisering, desto lavere drivstofforbruk. Går fra A - G, hvor A er best.
  • Grep på våt asfalt. Går fra A - G, hvor A er best.
  • Utvendig støynivå. Dekklyden måles i decibel (dB), og dekkets støynivå er angitt med streker. Jo lavere jo bedre:1 svart strek er best, 2 godkjent, mens 3 streker indikerer at dekket overstiger maksimalgrensene for typegodkjenning.

Huskelisten

Her er huskelisten over de viktigste tallene og symbolene på dekket.

  1. Dekkets dimensjon.
  2. Angir hvilken type dekk du har, R = radialdekk.
  3. Pilene indikerer hvilken vei dekket skal rulle. Greit å vite hvis du skifter dekk selv.
  4. DOT-merkingen, som blant annet viser når dekket ble produsert.

Dekk Bildet viser et GoodYear Ultra Grip Perfomance 2 dekk.

Du betaler vel ikke mer enn du må? Sjekk prisen du kan få på din bilforsikring hos Troll!