Brannfarlig innekos

Hvert år skjer det altfor mange boligbranner i Norge. Bare i fjor rykket Brann- og redningsvesenet ut til 8 851 branner. 40 menneskeliv gikk tapt. I takt med kuldegradene er det flere som lager mer fettrik mat, tenner levende lys og fyrer i peisen.

Hvor og når er faren størst?

Desember og januar er høysesong for brann. Dette viser statistikkene, også her i Troll Forsikring. Dette har en sammenheng med at vi trekker inn, fyrer mer, lager mer mat og bruker mer elektronikk. Boligbrannene skjer typisk i tidsrommet 16.00–19.00, men det skjer likevel hele døgnet.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) starter som oftest brannen på kjøkkenet. I fjor startet hele 57 prosent av alle boligbrannene her, mye takket være matlaging av fett og olje. 43 prosent av brannene skyldtes komfyrbranner. Deretter er stua det mest utsatte rommet, hvor rundt 10 prosent av alle brannene hadde arnested.

Hva kan du gjøre?

Det aller viktigste er å ha gode varslesystemer i boligen din. Tidlig varsling kan redde liv. Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, og disse skal kunne høres godt og tydelig – selv gjennom lukkede dører. Bruk gjerne seriekoblede og optiske røykvarslere, som du kan lese mer om hos Sikker hverdag.

Ha også et brannteppe og brannslokkingsapparat lett tilgjengelig. Har du ikke komfyrvakt? Dette koster deg noen tusenlapper, men er en god investering. Unngå også å la vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen gå uten at du er til stede. La heller ikke ladere stå i stikkontakten over natten. Og har du en gammel stråleovn bør denne byttes ut med en elektrisk ovn.

Kos uten bekymring

Skal du pynte bord anbefales det å sette lyset i eget glass eller lykt. Sett aldri lysene direkte på en bordplate, og ikke glem å holde god avstand og luft mellom lysene slik at stearinen blir for varm, smelter og tar fyr. 

Skal du fyre i peisen er det viktig å bruke tørr ved med godt trekk – til det har blitt ordentlig fyr. Legg deretter på ved gradvis, og reguler trekken slik at det brenner rolige flammer. Da unngår du beksot i pipa, som kan føre til pipebrann.

En fin rutine er å ta en siste runde før du legger deg, der du sjekker at lys er blåst ut og elektriske apparater skrudd av.

Har du en god hus- og innboforsikring?

Kilder:

Illustrasjonsbilde av en boligbrann Unngå marerittet.