Å miste bilnøkkelen kan fort bli langt dyrere enn du hadde sett for deg

Er du uheldig koster det fort flere tusen kroner å få låst opp bilen igjen! Slik unngår du den økonomiske smellen.

Vi har bedt om råd fra Fred Magne Skillebæk, redaksjonssjef i Aller Medias bilredaksjon, som blant annet produserer artiklene i Dagbladet Bil, Autofil og Dinside Motor.

Både startsperren og fjernkontrollen må som regel kodes om. Startsperren må programmeres slik at bilen godkjenner bruken av nøkkelen, og fjernkontrollen må programmeres til bilen for at du skal kunne bruke den.


Prisen varierer

Vær obs på prisforskjeller som kan forekomme mellom bilforhandlere, ulike bilmerker og hos forskjellige låsesmeder. Importørene opererer med veiledende priser, men forhandlerne står nemlig fritt til å beregne a ulike påslag ut fra sine egne vurderinger.

Låsesmeder reklamerer ofte med at de er billigere enn forhandlerne. Det kan fort lønne seg å sjekke priser! Men noen bilmerkers nøkler er det ikke mulig for låsesmedene å programmere. Et eksempel på dette er Volvo.


Så dyrt er det

Det er ikke nødvendigvis de dyreste bilmerkene som har de høyeste nøkkelprisene.

Bilens alder, modell og graden av elektronikk og utstyr påvirker prisen. En sjekk hos BMW, Honda og Hyundai viser at prisen på ny nøkkel inkludert programmering kan koste over 3000 kroner hvis bilen er nyere enn 3 år.


Alltid beredt

Med nøkkelforsikring er du alltid trygg når uhellet er et faktum. Blir du utsatt for skade, tap eller tyveri av bilnøklene dekker forsikring hos Troll kostnadene, inkludert omkoding.

  • Det er ikke alle bilforsikringer som dekker tap av nøkkel. Dagens bilnøkler er imidlertid blitt langt dyrere enn de var tidligere, slik at vi så et behov for å ta dette med i vår bilforsikring. Dette gjorde vi for å forbedre produktet vårt, forteller produktsjef privat Joachim Jacobsen i Troll Forsikring.

Egenandelen er 500 kroner. Du mister selvsagt ikke noe opptjent bonus.


Dette får du dekket

Nøkkelhjelp dekker inntil kr 3000 i løpet av forsikringsperioden for følgende kostnader ved skade, tap eller tyveri av bilnøkkel:

  • Kostnaden for å erstatte adgangsnøkkelen eller nøkkeltransponderen.
  • Kostnaden for å erstatte tenningslåsen eller andre låser som åpnes med nøkkelen eller transponderen som er stjålet.

Dersom nøkkelen knekker i låsen, eller blir gjenglemt i låst bil dekkes låsesmed-kostnaden med opptil 2000 kroner.

Hvis bilen må stå, og du er avhengig av transport, er det mulig å få erstatningskjøretøy i inntil to dager.

Forsikringen gjelder avtale om kasko og superkasko. Skader som skjer når bilen befinner seg utenfor Europa dekkes ikke. Husk også at du må fremlegge original kvittering på den nye nøkkelen du har skaffet deg.