Lufttrykket er viktigere enn du tror

Å slurve med dekktrykket kan koste deg titusenvis av kroner. Her ser du hvorfor.

Skader som skjer som følge av for lite luft i dekkene er blant de hyppigste, spesielt om vinteren. Det forteller teknisk rådgiver Stian Jahre i Viking redningstjeneste AS.

– Mange tenker ikke på at trykket i dekkene forandres når det blir minusgrader. Hvis du da i tillegg ikke har sjekket dekkene på lang tid, er det fort gjort at uhellet skjer. Når uhellet først er ute, kan du i mange tilfeller ikke kun bytte ut ett av hjulene. Dette gjelder særlig biler med store hjul, som SUV-er og andre firehjulstrekkere.

I verste fall må du bytte alle fire hjulene på grunn av ujevn slitasje, og da snakker vi fort en ekstrakostnad på titusenvis av kroner på en stor SUV, sier Jahre.

Fyll mer luft om vinteren

En personbil med en halv bar for lite lufttrykk, vil bruke opptil fem prosent mer drivstoff. Veigrepet blir dårligere, dekkene slites langt raskere og de vil slites skjevt.

En halv bar for lite lufttrykk vil kunne redusere levetiden til dekket med så mye som 25 prosent.

Dekktrykket påvirkes av utetemperaturen, og faller når det blir kaldere. Et trykk på 2 bar (29 psi) ved for eksempel 20 °C, kan falle til 1,8 bar (26 psi) ved 0 °C. Dekkprodusenten Nokian Tyres anbefaler at man om vinteren fyller 10 prosent over det som står oppgitt i instruksjonsboka.

Slik finner du riktig lufttrykk for din bil

Tidligere hadde bensinstasjonene ofte tabeller ved luftpumpene, men det er ikke lenger så vanlig.

Er du i tvil om hva som er riktig lufttrykk for din bil? De fleste biler har et klistremerke i dørstolpen på førersiden eller på baksiden av tanklokket, som viser deg riktig tall. Finner du det ikke der, vil du finne opplysningene i bilens instruksjonsbok.

Miljøfiendtlig

Å kjøre rundt med for lite luft i dekkene er også lite gunstig fra et miljøperspektiv. Hjulene går tyngre og som følge av dette øker drivstoff-forbruket og utslippene, sier rådgiveren. Viking sitt råd er å sjekke dekktrykket minst en gang i måneden, spesielt om vinteren.Sjekk pris på våre bilforsikringer her:


Illustrasjonsbilde av bil på vinterføre – dekktrykk er viktigere enn du tror Har du riktig lufttrykk i dekkene dine?

5 tips:

  • Sjekk lufttrykket hver 30. dag. Juster om nødvendig.
  • Vinterdekk kan ha 10 prosent mer luft enn sommerdekk. Luft fortetter seg i kulde, og gummien er mykere.
  • Bruk bilfabrikantens anbefaling. Det er bedre å ha litt for høyt trykk enn for lavt.
  • Husk å skru ventilhettene godt til.
  • Husk også at du sjekker reservehjulet, om bilen din er utstyrt med det.