Ikke la bilen din gi deg hodepine

Ikke la bilen din gi deg hodepine

- Her er det mange som slurver. Heldigvis er løsningen enkel, sier bileksperten.Artikkelen fortsetter under kalkulatoren.

Selv om årets pollensesong nærmer seg med stormskritt, kan de fleste allergikere føle seg trygge i bilen: De aller fleste bilene i dag er nemlig utstyrt med et filter som skal hindre at pollen, veistøv og annen forurensning trekker inn i kupeen.

Men det forutsetter selvsagt at filteret i bilen din ikke har gått tett.


Holder luften ren

  • Friskluftfilteret, eller det vi stort sett kaller pollenfilteret, er viktig fordi det skal rense luften som kommer inn i bilen, sier Benny Christensen - bilekspert hos Broom. Går filteret tett vil du ganske enkelt få langt dårligere luftgjennomstrømming, og konsekvensene kan være både store og ubehagelige.

Men hvordan merker man det?

  • De første tegnene er ofte at varmeapparatet eller klimaanlegget begynner å virke dårlig, sier Christensen. Får du i tillegg lett dugg på vinduene og det har begynt å lukte gammel kjeller i bilen, ja da bør definitivt varselklokkene ringe.
  • Det aller verste er selvsagt hvis det i tillegg har kommet fukt i filteret. Da har du en perfekt yngleplass for alger, bakterier, midd og småkryp. Det er ikke akkurat noe stas, fortsetter han.

Hvor ofte bør pollenfilteret skiftes?

  • Når bilen din er i fart passerer det 150 liter luft gjennom dette filteret hvert sekund. Da sier det selv at filteret vil fange opp en god del uhumskheter underveis. Med tanke på det norske klimaet og omfanget av pollen er derfor min klare oppfatning at filteret bør byttes en gang i året, eller når du har kjørt 15.000 kilometer, sier Christensen.
  • Nå er det riktignok flere bilmerker som oppgir langt lengre skiftintervaller enn dette, men jeg mener at dette er en såpass billig og enkel jobb at du ikke har noe å spare på å vente.
  • Et pollenfilter får du fra rundt 200 kroner og oppover, og er du fingernem er det en grei jobb å gjøre selv. For de av oss med 10 tommeltotter eller en aversjon mot å skru, er det likevel ingen stor kostnad ved å sette dette bort til et lokalt verksted, sier bileksperten.

Men blir ikke dette filteret skiftet når du tar årlig service?

  • Mange verksteder vil jo gjøre det, men det avhenger igjen av hvilket skiftintervall det er på akkurat din bil. Her gjelder det altså å spørre for å være på den sikre siden, sier Christensen.

Begynner bilen å bli noen år gammel er det i tillegg mange som dropper årlig service hos merkeforhandleren, og bare bytter vanlige slitedeler på den lokale sjappa. Da er det lett at dette filteret blir glemt, men det er altså ikke her du bør spare noen hundrelapper, avslutter Christensen fra Broom.