Sjekk røykvarslerne!

Vi nærmer oss høysesong for boligbranner i Norge, og da er det ekstra viktig å sørge for brannsikkerheten. Hvert år reddes minst 10–15 menneskeliv av røykvarslere. Pass på at de er montert riktig, og husk å teste og vedlikeholde dem jevnlig.

Les også: Brannfarlig innekos – har du kontroll på brannfarene i hjemmet ditt?


Lyden må bære godt

Varslerne skal plasseres på det høyeste punktet i taket, og minst en halv meter fra veggen. Hvis du har noen trapper i boligen din, bør de plasseres i nærheten av disse. Dette gjør at lyden bærer bedre. Regelen er at du skal ha minst én varsler per etasje og per 60 kvadratmeter. Og avstanden mellom varslerne skal helst ikke være mer enn 12 meter.

Det viktigste er at du hører brannvarslerne – selv med lukkede rom. Spesielt viktig er det at du hører varsleren på nattestid fra soverommet.


Hva gir økt trygghet?

Det rådes at du sjekker brannvarslerne månedlig. Batteriet bør skiftes ut omtrent en gang i året. Flere røykvarslere gir naturlig nok økt trygghet, og har du flere bør disse seriekobles. Da vil alle varslerne gå samtidig, noe som øker sjansene for at du raskere oppdager brannen.

Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr, og derfor anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at du bruker optiske brannvarslere. Disse "ser" brannen og oppdager større partiklene i den giftige røyken fra en ulmebrann.

Sørg også for å ha godt slukkeutstyr lett tilgjengelig og i god stand. Husk at du også som leietaker er ansvarlig for å både ha intakte røykvarslerne og brannslukningsutstyr.


Har du en god hus- og innboforsikring?

Vi tilbyr forsikringene standard og super, som begge dekker skade ved brann, plutselig nedsoting, eksplosjon, lynnedslag eller elektrisk fenomen, samt skade ved brudd på elektrisk ledning. Visste du at – ved å samle inntil seks forsikringer hos oss – kan du få 20 prosent i samlerabatt? Bestiller du på nett får du ytterligere 10 prosent avslag.

Sjekk din pris på husforsikring

Sjekk din pris på innboforsikring


Kilder:

  • Sikker Hverdag (i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)
Illustrasjonsbilde av en brannvarsler Monter riktig, test og vedlikehold.

Kontakt oss

Ring oss:

21 93 31 00

Send e-post:

kundeservice@trollforsikring.no