Kjører du rundt med full skiboks?

Skiboks Selv om det får fysisk plass i en skiboks, er det definitivt ikke alt som bør plasseres på taket. Foto: Storycraft

Skiboksen: Det er ikke størrelsen det kommer an på. Det er vekta!

Tenk deg om før du stapper skiboksen full av bagasje. Det kan være både farlig og ulovlig.

At en skiboks er praktisk når du skal ta med familien i skibakken har de fleste fått med seg. Men før du fyller skiboksen med alt du har av bagasje og julegaver bør du tenke deg om.

Vekten blir nemlig fort langt høyere enn du har lov til.

Beregn pris på bilforsikring

Vektgrensene du må kjenne til

Det første du må vite er hvor mye taklast bilen din er godkjent for. De fleste større familiebiler er godkjent for mellom 70 og 100 kilo taklast, mens mindre biler kan ligge helt ned mot 50 kilo.

Siden dette varierer fra bil til bil må du altså sjekke hva som står oppgitt i bilens vognkort.

Deretter må du finne egenvekten på takstativet og takboksen, og trekke denne fra bilens tillatte taklast.

Eksempel: Bilens oppgitte taklast er 75 kilo - 25 kilo (takstativ og skiboks) = 50 kilo tilgjengelig nyttelast.

Så langt er de fleste med. Men som om ikke det er nok har bilen også en tillatt totalvekt du må holde deg innenfor.

La oss si at bilens tillatte totalvekt er 2.000 kilo, mens egenvekten er 1.500 kilo. Det gir deg i utgangspunktet 500 kilo nyttelast. Her må du imidlertid trekke fra vekten på bilens passasjerer og bagasje.

Er dere to voksne med ett eller to små barn er ikke dette noe stort problem. For deg som kjører en syvseter stappet med dine, mine og våre unger, kan imidlertid tallene fort bli annerledes. I verste fall kan det faktisk hende at du ikke har igjen noe særlig tillatt nyttelast til takboksen i det hele tatt.

Pakketips

Bruk av skiboks vil gi bilen et høyere tyngdepunkt, og er vekten i boksen høy kan det gi endrede kjøreegenskaper i sving.

- Det gjelder å gjøre det enkelt, sier Thomas Kortner, produktspesialist hos Skiguard. De tyngste gjenstandene bør du pakke så lavt som mulig, gjerne i bilens bagasjerom, og så kan du heller bruke skiboksen til de letteste tingene,

- I tillegg er det viktig at du spenner fast innholdet, slik at det ikke ligger og slenger. Alle våre skibokser har festeordninger som standard, men dette kan variere fra produsent til produsent og er verdt å sjekke. Lasten bør i tillegg plasseres slik at du fyller ut framover, og ut mot sidene.

Hva med drivstoff-forbruket, er det ikke slik at det øker med skiboks på taket?

- Det øker jo litt, men akkurat dette synes jo vi i bransjen er litt overdramatisert, sier Kortner. Husk at utviklingen har gått videre, og at dagens skibokser er langt mer aerodynamiske enn tidligere. Og så kommer det jo litt an på hva man sammenligner med. Vi har for eksempel målinger som viser at forbruket øker mindre med en ny skiboks enn om du kjører rundt med et tradisjonelt takstativ, og det kan jo være verdt å merke seg, avslutter Kortner.

Sjekk pris på bilforsikring


Kontakt oss

Ring oss:

02136 eller +47 21 93 31 00 (fra utlandet)

Send e-post:

kundeservice@trollforsikring.no

Adresse:

Munkedamsveien 35
Postboks 1442 Vika
0115 Oslo