Tauing av bil

Tauing kan føre til store skader på bilen og i verste fall personskade, om du ikke lar profesjonelle gjøre jobben og heller ikke vet helt hvordan det skal gjøres.

Her gjelder det å ta de riktige grepene! Siden moderne biler sjelden er utstyrt med en ordinær tauekrok, må du starte med å lokalisere hvor tauekroken skal festes.

Du finner lokket på støtfangeren, men hvor den er plassert kan variere. Dette lokket må normalt vippes til siden, og på enkelte biler er det derfor en fordel å ha en spiss gjenstand for å få lokket opp.

Skru godt!

Teknisk rådgiver Stian Jahre i Viking redningstjeneste AS forteller hvordan det skal gjøres.

 • På denne bilen er det en liten rund luke, og inne i luken er det et gjengeparti. Her skal tauekroken, som er en ganske lang metallgjenstand med et øye i den ene enden og en skrue i den andre enden, skrus inn. Pass på å skru den godt på plass, sier han.

Kan knekke lett

Det er veldig viktig å tenke på at tauekroken kun er beregnet på helt rette trekk - for å få bilen rett fram altså.

 • Skulle du være så uheldig å dra litt til siden, vil kroken helt sikkert knekke. Og hvis den som skal hjelpe deg trekker litt hardt, er det fare for at hele støtfangeren går av! Det kan faktisk ende enda verre – ved at hele frontpartiet ryker med!

Husk at mange tauekroker kun er godkjent for å trekke biler på plan flate med tom bil.

 • Her er det altså helt nødvendig å gjøre ting riktig. Anbefalingen fra meg er å bruke profesjonell tauehjelp! sier Stian Jahre.

Se Stian Jahre fra Viking demonstrere tauing:


Ikke gjør dette

Mange lurer også på om det lar seg gjøre å taue en bil med automatgir. Med mindre du står i en prekær situasjon som krever umiddelbar handling, bør du unngå det. Uansett: Les alltid om dette i bilens instruksjonsbok før du går i gang.

De fleste automatkasser får smøring fra motoren mens den er i gang. Hvis den ikke får smøring fordi motoren er av, vil tannhjulene gå rundt med stor kraft uten olje med risiko for at girkassen kan bli ødelagt.

Hvis du må taue må du kjøre så jevnt og rolig som mulig. Hold farten under 25 kilometer i timen, og flytt bilen kortest mulig strekning før du ringer profesjonell hjelp.

Huskelisten

 1. Finn tauekroken. Den ligger ofte sammen med reservehjulet i bagasjerommet. Tauekrokene er ganske lange metallgjenstander med et øye i den ene enden og en skrue i den andre.
 2. Finn krokfestet: Mange biler har et krokfeste i form av et hull gjemt under et lite lokk i støtfangeren. Det kan være nødvendig med en smal gjenstand for å lirke lokket opp.
 3. Fest tauekroken i krokfestet: Tauekroken skrus inn i krokfestet. Husk å skru godt!
 4. Den som tauer bilen må kjøre rolig

Hvis skaden inntreffer

Dette bør du gjøre hvis du kommer ut for et uhell med bilen:

 • Sett på nødblink
 • Ta på deg refleksvest før du går ut av bilen
 • Hvis det er mulig, flytt bilen slik at den ikke er til hinder eller fare for annen trafikk
 • Plasser ut varselstrekant
 • Ikke opphold deg i bilen, still deg i sikkerhet utenfor veibanen
 • Kontakt Troll Forsikring for assistanse på tlf 21 93 31 00
Dersom skade har inntruffet vil det være til stor hjelp dersom du straks tar bilder av skadestedet og noterer navn og telefonnummer til eventuelle vitner.


Du betaler vel ikke mer enn du må? Sjekk prisen på bilforsikring her!