BMW og Tesla skuffer i krasjtest

Ny amerikansk test med overraskende resultater.Artikkelen fortsetter under kalkulatoren.

Tar du sikkerheten på alvor er det naturlig å sjekke hvordan bilen du drømmer om har gjort det i en krasjtest. Her i Norge er det nok testene fra Euro Ncap som er mest kjent, men de er selvsagt ikke alene om å sjekke hvordan dagens biler klarer seg når uhellet først er ute.

Dagens test er gjennomført av den amerikanske forsikringsbransjeorganisasjonen Insurance Institute for Highway safety. Den store nyheten, ifølge TU.no, er at elbilene Tesla Model S og BMW i3 ikke klarte å oppnå toppkarakteren “Top safety pick+”.

Se sammendrag av testen i denne videoen:

Ny eller gammel bil? Sjekk om du kan spare penger ved å bruke Troll Forsikring!


Model S

Tesla oppnådde 5 av 5 stjerner da den ble testet av Euro Ncap i 2014, men slik gikk det altså ikke denne gang.

Ifølge TU gjorde Tesla Model S det godt i alle krasjtestene til IIHS, med unntak av frontkollisjon med liten overlapping. Det vil si der bare en liten del av fronten treffer en barriere.

Svakheten lå i at sikkerhetsbeltet lot kroppen bevege seg så langt frem at hodet traff rattet gjennom airbaggen, i tillegg til at høyre legg fikk et slag.

Tesla har snudd seg raskt, allerede 23. januar skal bilprodusenten ha endret produksjonen slik at akkurat dette nå skal unngås. Ifølge IIHS skal de derfor teste en justert modell så snart den blir tilgjengelig.

IIHS presiserer i testen at den høye egenvekten på Teslaen gjør at kraften i sammenstøtet blir større enn på de mindre bilene i testen.

Videre gjør de også et poeng av at den råsterke P100D-modellen har svakere takstyrke enn de øvre motoralternativene til Model S. Nok en gang er det bilens egenvekt som trekkes fram. Med et tyngre batteri i denne bilen får ganske enkelt bilen et svakere styrke/vekt-forhold.

Sist, men ikke minst får Teslaen også kritikk for svake frontlykter.


BMW i3

I likhet med Teslaen får også BMW i3 kritikk for frontlyktene, som får vurderingen “akseptable”.

Populære i3 får resultatet “godt” i alle kollisjonstestene, med ett unntak: Den oppnår kun “akseptabel” når det gjelder hodebeskyttelse under påkjørsler bakfra.

De klassiske whiplash-skadene var forøvrig også noe Euro NCAP var misfornøyde da de “bare” ga i3 4 av 5 stjerner helt tilbake i 2013.Kilder:Tu.no og IIHS