Nå skal du bli varslet om hull i veien!

En ting er at bilen advarer sin egen sjåfør om hull i veien, men snart skal den også kunne advare andre bilister som kjører samme strekning!


Britiske tall fra 2015 og 2016 viser at det i Storbritannia ble rapportert om bilskader som følge av veihull hvert 17. minutt.

Det blir det fort dyre reparasjoner av.

For de av oss som ratter rundt på norske krøtterstier er det neppe noen stor overraskelse at også norske bilister sliter med slike skader. Men siden utgangspunktet er at du alltid skal tilpasse farten etter forholdene, er det dessverre mye som skal til for å få dekket eventuelle skader fra det offentlige.

Her gjelder det altså å sørge for at forsikringen er i orden.


Heldigvis hjelper teknologien til allerede

I følge en pressemelding fra Ford har allerede dagens Mondeo, S-Max og Galaxy sensorer som registrerer veihull, for så å tilpasse støtdemperne automatisk i håp om å redusere skadeomfanget.

Det er selvsagt vel og bra, men utviklingen stopper ikke der.

Ford er nå i full gang med å teste ut versjon 2.0, som i tillegg skal varsle andre sjåfører om farene som lurer i veibanen.


Nyhet: Virtuelt veikart som blir automatisk oppdatert

Det nye systemet baserer seg dermed på crowdsourcing, der alle biler som er utstyrt med de samme kameraene og følerne automatisk vil kunne dele informasjon seg imellom via en skytjeneste:

  • Et virtuelt veihullkart kan dermed vise nye hull bare minutter etter at de første bilistene har oppdaget dem, slik at andre bilister blir advart, sier forsker Owe Hoffmann fra Ford Europa i pressemeldingen.

Via bilens display vil dermed sjåførene få opp informasjon om hvor veihullene er, hvor store de er, og ikke minst få opp forslag til alternative kjøreruter.

Vi synes idèen er knallgod, og håper derfor at testen blir vellykket slik at konseptet rulles ut i framtidige Ford-biler. Skal man klare å utnytte idèens fulle potensiale, bør det imidlertid bli et felles system der hele bilindustrien er med, og det er neppe gjort i en håndvending. Vi krysser med andre ord fingrene, selv om vi ikke holder pusten.


Du betaler vel ikke mer enn du må? Sjekk prisen på bilforsikring her!